Care sunt modalitatile de a imprumuta bani?

Există modalități diferite de a împrumuta bani, chiar dacă nu doriți sau dacă nu puteți trece prin sistemul bancar tradițional.

Dacă pentru a împrumuta majoritatea oamenilor tind să solicite instituțiile de credit, există tot mai multe modalități alternative de finanțare a tuturor proiectelor tale. Creditele între indivizi, de exemplu, devin tot mai frecvente, iar crowdfundingul poate finanța diferite investiții. În cele din urmă, microcreditele pot fi potrivite pentru cei inscrisi in Biroul de credit sau pentru persoanele care nu au acces la împrumuturile convenționale.

Credit între persoane fizice, un alt mod de a împrumuta bani

Diferite soluții de împrumut pentru persoane fizice

Există mai multe modalități de a împrumuta bani între persoane fizice :

S-ar putea să știi pe cineva din jurul tău care să-ți împrumute banii de care ai nevoie, și în acest caz poți face aranjamente direct cu ei. Va fi în continuare necesar să se respecte un anumit formalism, să se stabilească o recunoaștere a datoriilor prin acte notariale sau prin acte private și să se avertizeze Serviciul Fiscal de care depinde creditorul.

În al doilea rând, dacă nu știți pe nimeni care vă poate împrumuta, va trebui să treceti printr-un site de anunțuri sau o platformă care gestionează împrumuturi între persoane fizice. În primul caz, nu ai nicio garanție în caz de problemă… este mai bine să se opteze pentru un site care vă oferă un cadru reglementat.

Respectați regulile pentru a împrumuta bani de la un individ

Dacă creditele generează dobândă sau nu, dacă persoana cu care se face creditul este din aceeași familie sau nu, este esențial să țineți evidența tranzacției. Condițiile creditului trebuie indicate autorităților fiscale: debitorul va avea grijă să declare suma, data, durata, rata de credit.

Părțile sunt cele care definesc între ele rata dobânzii, singura constrângere fiind de a nu depăși rata de uzură.

Creditorul sau debitorul pot declara creditul, chiar dacă de obicei împrumutatul este cel care completează această formalitate. Originalul actului trebuie apoi depus la oficiul fiscal.

Formalități între creditor și debitor

Acordul de împrumut poate fi încheiat la un notar sau în temeiul unui acord privat, la latitudinea persoanelor în cauză. În cazul în care se alege un act privat, creditorul va păstra documentul original și o copie va trebui să fie furnizata debitorului.

În cazul în care creditul este formalizat printr-o confirmare a datoriilor, este același lucru : creditorul va păstra originalul, iar debitorul va primi o copie. Pentru ca acest document să fie valabil, confirmarea datoriilor trebuie să fie în scris, datată și semnată de debitor, iar valoarea creditului trebuie indicată în cifre și litere.

Care sunt consecințele omiterii de a declara un credit între persoane?

În cazul controlului fiscal, în cazul în care un contract de credit nu a fost adus în atenția autorităților fiscale, rambursarea creditului poate fi considerata un cadou sau ca un alt tip de venit impozabil. Cu toate că, în practică, puțini oameni sunt îngrijorați în cazul în care au uitat, este mai bine să finalizeze din timp această formalitate simplu și foarte rapid.

Crowdfunding sau finanțare participativă

Dacă aveți un proiect care va este aproape de inima și credeți că de realizarea lui vor beneficia în cele din urmă alte persoane, de ce să nu optați pentru finanțare participativă sau crowdfunding? Principiul este simplu: alegeți unul dintre multele site-uri dedicate acestui tip de finanțare, vă descrieți în detaliu proiectul dumneavoastră și fixați contrapărțile pentru a trimite utilizatorilor de internet care finanțează proiectul dumneavoastră în funcție de suma pe care v-o dau.

O soluție excelentă care permite finanțarea companiilor și asociațiilor și crearea unei legături cu viitorii săi clienți! Această soluție va fi rezervată proiectelor asociative sau proiectelor legate de o creare de valoare pentru societate, deoarece proiectele personale au puține șanse de a fi finanțate dacă nu există o contrapartidă pentru contribuitori.

Împrumut bani prin microcredite

În cele din urmă, microcreditele sunt o altă alternativă la bănci. Destinate în principal persoanelor aflate în dificultate financiară, le permite celor care nu au un venit suficient să împrumute în conformitate cu criteriile băncilor tradiționale pentru a avea acces la credite. Dacă vi se interzice accesul la sistemul bancar, microcreditul va fi una dintre opțiunile principale disponibile pentru a împrumuta bani.